Translate

marți, 28 iunie 2016

De ce este important vidul / vacuumul in instalatiile de aer conditionat ????

  
     Cat de importanta este vidarea unui aparat de aer conditionat sau a unei instalatii in general ???? 
     Foarte foarte importanta fiindca nu scoate doar aerul ci iti si verifica instalatia daca este etansa sau nu si daca nu cumva in urma racordarii nu ai infundat tevile cu praf sau resturi de cupru de la bercluire .
   Deci din cate imi aduc aminte de la scoala terminata acum 25-30 de ani  vid =  spațiu fără aer ; gol ; vacuum.
    Umiditatea din conductele si traseele prin care circula agentului frigorific poate contamina circuitul, ducand inevitabil la o incetinire in functionarea aparatului de aer conditionat si la o scadere a randamentului. 
     Se face de fiecare data cand  un aparat de aer conditionat  este montat sau reinstalat ca urmare a unei reparatii, traseele prin care circula agentul frigorific trebuie sa fie vacuumate intrucat agentul frigorific existent in aparat se combina cu umezeala de pe linii, iar la momentul pornirii unitatii, umezeala incepe sa inghete, colmatand liniile  functionand in ritm fortat pentru a raci aerul din locuinte. Tot datorita prezentei particulelor de apa sau de ulei  in instalatia de aer conditionat, se pot produce dopuri de gheata  sau spuma  (ati vazut vreodata cum reactioneaza un ulei care nu este compatibil cu freonul  ????  ) care migreaza si care duc, intr-un final, la blocarea ventilului de laminare al echipamentului.
    De aceea in unele situatii se recomanda inainte de vidare spalarea cu azot .
    Totodata, tot prin vacuumare se reduce numarul de componente necondensabile care se gasesc pe traseele instalatiei. Existenta particulelor necondensabile in circuit duce la o presiune mai mare de condensare a agentului frigorific, si automat, la un consum mai ridicat de energie electrica.
     Operatiunea de vidare este realizata cu ajutorul pompei de vid care se conecteaza la unitatea exterioara a echipamentului de aer conditionat. O operatiune de vidare completa poate dura intre 15 minute si 3-4 ore, in functie de marimea instalatiei frigorifice vidate si puterea de vacuumare a pompei utilizate, exprimata in litri/minut. O pompa de vid poate fi utilizata pentru orice tip de agent frigorific, intrucat functioneaza pe baza de ulei poliester.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu